Extracții dentare

Procedura prin care se îndepărtează complet un dinte din cavitatea bucală se numește extracție dentară. Se indică în general două tipuri de extracții, în funcție de poziția dintelui în os și posibilitatea de acces:

  • Simplă: atunci când coroana dintelui este în întregime vizibilă în cavitatea orală, iar osul acoperă doar rădăcinile acestuia.
  • Complexă (chirurgicală): atunci când dintele este parțial sau complet acoperit de os și gingie sau dintele este fracturat (sau uzat) în așa fel încât o extracție simplă nu este posibilă. Prin urmare, avem nevoie de ajutorul unui chirurg dento-alveolar pentru a-l îndepărta, deoarece sunt necesare câteva manevre suplimentare pentru a crea accesul la dinte.
dental extractions, oral surgery Sopron Hungary

Când avem nevoie de o extracție dentară?

În calitate de profesioniști care aderă la principiile medicinii dentare conservative, vom încerca întotdeauna să salvăm dinții naturali cu toate mijloacele pe care le avem la dispoziție, așa că o extracție este ultima opțiune în practica noastră. Uneori, însă, ne confruntăm cu probleme dentare mai complicate, care nu permit altă soluționare.

Iată principalele motive pentru extragerea unui dinte:

  • Caria dentară extinsă sau un dinte cu abces. O cavitate carioasă netratată corespunzător la timp se află la originea majorității problemelor dentare. Caria netratată se va extinde dincolo de țesuturile dure ale dintelui, afectând pulpa dentară, urmând ca bacteriile să invadeze osul înconjurător. În multe cazuri apar daune ireparabile, chiar cu evoluție spre abcesul dentar.
  • Trauma. Un dinte sever fracturat sau uzat, poate fi imposibil de restaurat corect. În acest caz, este necesară o extracție.
  • Radiațiile. Paciențiilor care suferă de cancer li se va administra uneori radioterapie. Dacă dinții se află în calea fasciculului de radiații, ar putea fi necesară îndepărtarea lor. În plus, oncologul poate sugera extracția dinților care prezintă un risc infecțios, deoarece terapia oncologică va slăbi sistemul imunitar al pacientului, reducând și capacitatea de combatere a infecțiilor din sfera orală.
  • Acest aspect din urmă este valabil și pentru pacienții care au avut sau vor avea un transplant de organe.
  • Extracția dentară în scop ortodontic. Pacienții care urmează un tratament ortodontic au uneori nevoie de extracții, fiindcă au insuficient spațiu pe arcada pentru o aliniere corectă. În prezența înghesuirilor poate apărea inflamația gingiilor și caria dentară, deoarece o igienă orală adecvată este dificil de menținut.
  • Extracția molarilor de minte. Molarii de minte sunt ultimii dinți care erup în cavitatea orală, așa că rareori se integrează complet pe arcadă fară complicații. De cele mai multe ori, se blochează în poziții nefavorabile, provocând durere, inflamație, iritarea gingiilor, infecție, iar uneori pot avea efecte dăunătoare chiar și asupra dinților vecini. Pentru a preveni sau combate aceste complicații, se recomandă extracția lor.
  • Wisdom teeth are the last teeth to erupt and they rarely integrate fully on the arch without complications. More often than not, they get stuck in unfavourable positions, causing pain, inflammation, gum irritation, infection and can sometimes have damaging effects on the neighbouring teeth as well. To prevent or eliminate these complications, an extraction is advised.
dental extractions, oral surgery Sopron Hungary

Iată ce trebuie să știți despre extracția dentară:

După examinarea clinică și luând în considerare simptomele generale și locale, echipa noastră va decide dacă este indicată (sau nu) o extracție în cazul dumneavoastră. O radiografie este obligatorie înainte de extracție, deoarece trebuie să vizualizăm poziția reală a dintelui (sau a fragmentelor dintelui) în interiorul osului, forma rădăcinilor, nivelul pierderii osoase, amploarea infecției și posibila implicație a structurilor anatomice învecinate, cum ar fi sinusurile maxilare, nervul mandibular sau podeaua cavității nazale. În acest moment putem spune dacă extracția va fi simplă sau complexă. Înainte de o extracție chirurgicală, vom prescrie uneori antibiotice, în funcție de istoricul dvs. medical și de starea sistemului imunitar.

Procedura se face întotdeauna sub anestezie locală, deci va fi nedureroasă. Instrumente special concepute sunt folosite pentru a eleva dintele din osul alveolar. Odată ce dintele este îndepărtat în întregime, vom  curăța alveola și probabil vom sutura gingia peste orificiul rămas în urma extracției. Va trebui să mușcați pe un tampon steril timp de 15 minute după procedură. Suturile vor fi îndepărtate în 1 – 2 săptămâni, în timpul vizitei de control post-extracție sau se vor dizolva / desprinde de la sine. Asta e tot!

dental extractions, oral surgery Sopron Hungary

Extracția molarului de minte

Ultimul dinte permanent care apare pe arcadă este al treilea molar sau molarul de minte. De obicei erupția sa are loc între vârsta de 17 și 25 de ani. Există doi molari pentru fiecare arcadă (sus: stânga și dreapta și jos: stânga și dreapta), dar apariția lor nu este obligatorie. Unii pacienți nu au niciun molar de minte, în timp ce alții pot avea orice număr între 1 și 4.

De cele mai multe ori, acești molari nu au suficient spațiu pentru a se integra pe arcadă și se blochează în os (molar de minte „impactat” sau „inclus”) sau apăsă pe ceilalți dinți, provocând durere, înghesuiri dentare, inflamația gingiilor și creând spații greu de curățat. Având în vedere aceste riscuri, uneori se va recomanda extragerea lor, înainte de a determina apariția complicațiilor. Cel mai bun mod de a prevedea evoluția unui molar de minte este prin controalele regulate și radiografiile dentare periodice. Medicii noștri vor evalua poziția molarului de minte, posibila traiectorie a acestuia și vor afla dacă este posibilă o erupție fără complicații.

Dacă în cazul dvs. este indicată o extracție a molarii de minte, iată ce trebuie să știți:

  • Procedura se face sub anestezie locală, deci nu trebuie să vă faceți griji, pentru că nu veți simți durere. Daca vă confruntați cu anxietate severă legată de intervenție, în clinica noastră este posibil sa optați pentru analgosedare pe parcursul intervenției (sedare ușoară).
  • Extracția molarilor de minte este similară cu o extracție dentară obișnuită, dar vă puteți aștepta la câțiva pași suplimentari, cu scopul de a crea accesul la dinte. Acest lucru se face cu instrumente și freze special concepute pentru chirurgia dento-alveolară.
  • După intervenție, chirurgul va sutura cel mai probabil gingia peste locul extracției și vă va cere să mușcați pe un tampon steril timp de aproximativ 15 minute. Suturile fie vor cădea de la sine, fie vor trebui îndepărtate în 1 – 2 săptămâni.
  • Veți primi instrucțiunile pe care trebuie să le urmați în următoarele zile și medicamente pentru managementul durerii și prevenirea infecției.
  • Spălați-vă pe dinți normal, ca de obicei, doar aveți grijă sa nu deranjați zona extracției!
  • Dacă vă clătiți cu apă sau apă de gură, asigurați-vă că nu faceți acest lucru în mod excesiv.
  • Uneori pot apărea vânătăi, o ușoară sângerare și / sau o umflătură locală. Un pachet cu gheață (pe obraz) în primele ore după procedură ajută la reducerea inflamației, dar să nu îl aplicați mai mult de 20 de minute o dată!
  • Nu veți avea voie să mâncați timp de aproximativ două ore după procedură, așa că asigurați-vă că ați luat o masă înainte de programare. Consumați alimente moi, reci sau la temperatura camerei în ziua operației, pentru a evita iritarea zonei de extracție. Evitați fumatul pentru cel puțin 72 de ore pentru a reduce riscul de toxicitate și infecție.
  • Recuperarea va dura câteva zile. În acest timp, vi se va cere să evitați activitățile fizice precum sportul, ridicarea greutăților sau munca extenuantă.
  • Contactați clinica noastră dacă aveți întrebări sau dacă aveți simptome care vă îngrijorează!

If you have any questions or would like to make an appointment, do not hesitate to contact us!

Get to know us

Dr. Molnar Lehel Ferenc

Dr. Molnár Lehel Ferenc

Oral surgeon

Dr. Rus Alexandra @ Molnar Dental klinik Sopron Ungarn

Dr. Alexandra Cristina Rus

Dentist

Dr. Molnar Szabolcs

Dr. Molnár Szabolcs Mihály

Dentist

Dr. Huber Gergely @ Molnar Dental clinic in Sopron Hungary

Dr. Huber Gergely

Orthodontist

Contact

If you have any questions or would like to make an appointment, do not hesitate to contact us!

GDPR

1 + 15 =

– Privacy Policy –

Molnar Dental

Várkerület 43
H-9400 Sopron
Ungaria

Telefon

+43 (676) 699 77 35
+36 (30) 146 9080

E-Mail

info@molnardental.com

ORAR

Lu: 8:30-18:30
Ma: 8:30-18:30
Mi: 8:30-18:30
Jo: 8:30-18:30
Vi: 8:30-18:30
S: 8:30-18:30
D: închis

Vizita cu programare prealabilă.

CONTACT

Adresa: Várkerület 43
9400 Sopron, Ungaria

+43 (676) 699 77 35

+36 (30) 146 9080

info@molnardental.com