Proteza dentară

Spațiile rămase după pierderea dinților aduc întotdeauna probleme în alimentație și vorbire. Există situații în care ne confruntăm chiar cu lipsa tuturor dinților, iar protezele dentare totale ne pot ajuta să prevenim complicațiile, prin păstrarea raportului dintre maxilare la nivelul articulației temporo-mandibulare (ATM), dar și prin susținerea părților moi ale feței (obrajii și buzele). De asemenea ele conferă un aspect plăcut, omogen al zâmbetului și vor putea fi utilizate pentru alimentație și vorbire.

Proteza dentară acrilică

Când avem nevoie de o proteză dentară?

De cele mai multe ori optăm pentru această variantă de înlocuire a dinților ca o soluție temporară până la protezarea fixă sau în acele cazuri în care o soluție fixă nu este posibilă. Protezele sunt ușor de realizat, însă ele presupun un efort din partea pacientului spre adaptare și acceptarea acesteia în cavitatea bucală.

Cum se realizează o proteză dentară?

După extracțiile dentare și vindecarea țesuturilor moi, vom lua măsurători ale etajelor feței, vom înregistra rapoartele intermaxilare și vom amprenta arcadele. Uneori proteza se poate pune în cavitatea orală în aceeași zi cu extracțiile, iar după perioada de vindecare va fi necesară o căptușire a acesteia. Împreună cu pacientul, vom alege culoarea potrivită a dinților.

Tehnicianul dentar va pregăti modelele din gips care vor imita arcadele noastre. Pe baza acestora și a informațiilor transmise de la cabinetul nostru, echipa va face o machetă din  ceară a protezei. Cu ajutorul acesteia putem verifica toate detaliile în cavitatea orală: adaptarea, vorbirea, mușcătura, aspectul zâmbetului, retenția pe arcade etc. Când totul este stabilit, tehnicianul va fabrica proteza dintr-un material special, pe bază de rășini acrilice.

Protezele dentare noi pot fi incomode timp de câteva săptămâni, până când pacientul se obișnuiește cu ele, iar mușchii obrazului și ai limbii învață să le mențină în poziție. În acest timp, pot apărea iritații minore sau dureri. S-ar putea chiar ca fluxul de salivă sa crească ușor în perioada de adaptare, însă măsură ce pacientul se obișnuiește cu protezele dentare, toate aceste probleme ar trebui să dispară. Bineînțeles, vom fixa câteva programări pentru mici ajustări sau retușări.

dentist - zahnarzt: clinica dentara molnar dental

Cum îngrijim protezele dentare și cum efectuăm igiena orală?

Chiar dacă purtați proteze totale, trebuie totuși să practicați o igienă orală bună. Periați-vă gingiile, limba și cerul gurii cu o perie moale în fiecare dimineață înainte de a vă introduce protezele dentare și seara după îndepărtarea lor. Astfel, veți stimula circulația sanguină și veți îndepărta placa bacteriană, scăzând riscul de iritație orală și respirație urât mirositoare.

De asemenea, la fel ca dinții, protezele dentare trebuie spălate zilnic pentru a îndepărta particulele de hrană și placa bacteriană. Totuși, ele nu se vor spăla cu pastă de dinți, ci cu un detergent non-abraziv  (de exemplu cu un detergent lichid pentru vase sau o pastă pentru proteze) și o perie simplă, pentru a nu zgâria suprafețele acesteia.

Când nu purtați protezele dentare, puneți-le într-un loc sigur acoperit de apă curată pentru a le împiedica să se deformeze. Va trebui să le păstrați în acest recipient peste noapte, deoarece nu este permis să dormiți cu proteze detașabile. În acest timp, gingiile și osul se vor rupe de presiunea exercitată de proteză în timpul zilei, lucru care va permite refacerea și vindecarea țesuturilor, încetinind și procesul de micșorare a osului. Singura situație în care se recomandă purtarea protezelor peste noapte este imediat după extragerea dinților (pentru primele zile următoare) când proteza este plasată imediat în cavitatea orală, pentru a ghida modelarea locului de extracție.

Este bine de știut că osul își schimbă în mod constant forma și dimensiunea, așa că asigurați-vă că purtați proteza în fiecare zi, altfel, după o perioadă mai lungă fără aceasta, este posibil să nu se mai potrivească. Uneori, vă vom recomanda folosirea unor adezivi speciali care mențin protezele pe arcade. Dacă utilizați unul dintre aceste produse, citiți instrucțiunile și folosiți adezivii conform acestora. Medicii noștri vă vor informa cu privire la metodele de îngrijire potrivite  în cazul dumneavoastră.

Recomandarea noastră este să vă programați pentru controale dentare regulate. Protezele dentare necesită căptușiri, uneori reparații, lustruiri și curățări profesionale periodice pentru a le păstra aspectul estetic, dar și adaptarea, pe termen lung. Dacă aveți întrebări despre protezele dentare sau dacă aveți deja proteze și acestea se deteriorează sau încetează să se mai potrivească corect, contactați clinica noastră pentru îndrumare.

Dacă doriți să renunțați la proteza tradițională în favoarea unei proteze sprijinite pe implanturi dentare, întrebați-ne dacă este posibilă reabilitarea cu ajutorul acestora în cazul dumneavoastră.

Dacă aveți întrebări sau doriți o programare, nu ezitați să ne contactați!

CINE SUNTEM NOI

Dr. Molnar Lehel Ferenc

Dr. Molnár Lehel Ferenc

Medic Dentist

Dr. Rus Alexandra @ Molnar Dental klinik Sopron Ungarn

Dr. Alexandra Cristina Rus

Medic Dentist

Dr. Molnar Szabolcs

Dr. Molnár Szabolcs Mihály

Medic Dentist

Dr. Huber Gergely @ Molnar Dental clinic in Sopron Hungary

Dr. Huber Gergely

Medic ortodont

Contact

Dacă aveți întrebări sau doriți o programare, nu ezitați să ne contactați!

GDPR

12 + 13 =

Molnar Dental

Várkerület 43
H-9400 Sopron
Ungaria

Telefon

+43 (676) 699 77 35
+36 (30) 146 9080

E-Mail

info@molnardental.com

ORAR

Lu: 8:30-18:30
Ma: 8:30-18:30
Mi: 8:30-18:30
Jo: 8:30-18:30
Vi: 8:30-18:30
S: 8:30-18:30
D: închis

Vizita cu programare prealabilă.

CONTACT

Adresa: Várkerület 43
9400 Sopron, Ungaria

+43 (676) 699 77 35

+36 (30) 146 9080

info@molnardental.com