Coroana dentară

Coroana dentară restabilește forma, dimensiunea și funcția normală a unui dinte a cărui structură a suferit pierderi importante și nu mai poate fi refăcut prin alte mijloace (prin obturația estetică sau prin  inlay/onlay/overlay). Mai mult, ea îmbunătățeste întregul aspect estetic al dintelui fiindcă îl acoperă în totalitate.

În ce situații se recomandă acoperirea unui dinte cu o coroană dentară?

  • Când distrucția dintelui este prea avansată și nu poate fi restaurat printr-o obturație (plombă).
  • Un dinte fracturat sau foarte abrazat (uzat).
  • Un dinte cu tratament radicular: coroana va proteja dintele slăbit și va corecta discolorația acestuia.
  • Îmbunătățirea aspectului zambetului cu obținerea unei culori și forme omogene pe întreaga arcadă.
Coroana dentară

Din ce este fabricată coroana dentară?

Coroanele pot fi realizate din mai multe tipuri de materiale, dar în principal există două tipuri de coroane, în funcție de durata păstrării lor pe arcadă: coroane dentare provizorii și coroane dentare definitive.

Coroanele dentare provizorii sunt fabricate din acrilat sau compozit și le utilizăm doar temporar, pentru păstrarea funcției dintelui până când coroana definitivă este gata.

În clinica noastră oferim câteva variante în cazul celor definitive: coroana metalo-ceramică, coroana integral ceramică și coroana din ceramică pe suport din zirconiu (coroana de zirconiu).

Toate variantele respectă culoarea dinților naturali, însă fiecare se indică în situații diferite, în funcție de poziția dintelui ce urmează a fi acoperit, vizibilitatea sa în zâmbet, gradul de distrucție a acestuia, dar și particularitățile locale sau preferințele pacientului. Înainte de a alege un material potrivit pentru pacientul nostru, vom trece în discuție prin toate posibilitățile.

Care sunt etapele acestei proceduri?

În mod obișnuit avem nevoie de două ședințe pentru o coroană dentară. Când ea este plasată pe un dinte natural, putem descrie câteva etape generale:
  • Întâi ne asigurăm că suportul coroanei este stabil, adică orice distrucție sau carie este temeinic curățată și restaurată.
  • În cazul în care dintele a avut un tratament radicular, putem recomanda reconstrucția cu ajutorul unui pivot radicular (cel mai adesea din fibră de sticlă) care va ranforsa miezul dintelui.
  • Când dintele este stabil și structura este refăcută, medicul îl poate prepara pentru plasarea coroanei, prin șlefuirea porțiunii exterioare a acestuia. Toate manoperele vor avea loc sub anestezie locală, deci fără a simți durere.
  • La finalul preparației se vor lua amprentele ce se transmit la laboratorul dentar.
  • Acum vine partea de „medicina întâlnește arta” a lucrării. Concentrându-se pe funcția biologică și cerințele estetice, tehnicianul nostru dentar va crea o piesă unică fiecărui pacient, care se va potrivi confortabil și va fi, de asemenea, în armonie cu zâmbetul său.
  • Până când coroana definitivă este gata, dintele va fi acoperit și protejat de o coroană provizorie. În acest timp este posibil să apară o sensibilitate la cald și la frig. De asemenea este indicat să se evite guma de mestecat și consumul de alimente foarte dure sau lipicioase.
  • După circa o săptămână, coroana este gata. Uneori sunt necesare mici ajustări la contactele interdentare sau în mușcătură. Când totul se potrivește perfect și pacientul este mulțumit de rezultat, aceasta se poate cimenta definitiv în această ședință.
Zahnärztin Ungarn

Îngrijirea dinților cu coroane

La fel ca dinții naturali, coroanele trebuie curățate și îngrijite. De asemenea, trebuie să fie utilizate în mod corespunzător. Dacă igiena orală nu este asigurată, dintele de sub coroană poate dezvolta o carie, iar gingia se poate inflama.

Pentru a preveni cariile sau deteriorarea coroanei:

  • Spălați-vă dinții de cel puțin două ori pe zi (dimineața și seara) și curățați-vă între dinți cu ață dentară și / sau cu un duș bucal în fiecare zi.
  • Utilizați produsele de îngrijire orală recomandate de medicii noștri pentru a vă asigura că respectă standardele de siguranță și eficacitate, potrivite în cazul dumneavoastră.
  • Ca și cu dinții naturali, este indicat să evitați alimentele extrem de tari, să mestecați gheață sau alte obiecte dure, cum ar fi creioanele sau sâmburii de fructe.
  • Programați-vă din timp pentru examinări periodice și igienizări profesionale ale dinților.
  • examinări periodice și igienizări profesionale ale dinților.

Coroana sprijinită pe implant

Implantul dentar poate fi utilizat pentru a sprijini o coroană. Etapele acestei proceduri sunt aceleași, exceptând cele care pregătesc dintele. Acestea nu mai sunt necesare, întrucât coroana va veni de la laborator gata echipată cu bontul dentar artificial, fie că ea se va agrega pe implant prin înșurubare ori prin cimentare.

Dacă aveți întrebări sau doriți o programare, nu ezitați să ne contactați!

CINE SUNTEM NOI

Dr. Molnar Lehel Ferenc

Dr. Molnár Lehel Ferenc

Medic Dentist

Dr. Rus Alexandra @ Molnar Dental klinik Sopron Ungarn

Dr. Alexandra Cristina Rus

Medic Dentist

Dr. Molnar Szabolcs

Dr. Molnár Szabolcs Mihály

Medic Dentist

Dr. Huber Gergely @ Molnar Dental clinic in Sopron Hungary

Dr. Huber Gergely

Medic ortodont

Contact

Dacă aveți întrebări sau doriți o programare, nu ezitați să ne contactați!

GDPR

5 + 4 =

Molnar Dental

Várkerület 43
H-9400 Sopron
Ungaria

Telefon

+43 (676) 699 77 35
+36 (30) 146 9080

E-Mail

info@molnardental.com

ORAR

Lu: 8:30-18:30
Ma: 8:30-18:30
Mi: 8:30-18:30
Jo: 8:30-18:30
Vi: 8:30-18:30
S: 8:30-18:30
D: închis

Vizita cu programare prealabilă.

CONTACT

Adresa: Várkerület 43
9400 Sopron, Ungaria

+43 (676) 699 77 35

+36 (30) 146 9080

info@molnardental.com