Punte dentară
O punte dentară se utilizează pentru a reface sau înlocui doi sau mai mulți dinți de pe arcadă. Practic, o punte este alcătuită din două sau mai multe coroane dentare care se fixează pe dinții naturali și le redau forma, dimensiunea și funcțiile (masticatorie, fonetică, dar și cea estetică). Mai mult, cu ajutorul unei punți putem câștiga o serie de avantaje, cum ar fi stabilizarea, în unele cazuri, a dinților mobili datorită bolii parodontale sau corectarea formei nefavorabile a arcadei dentare. Atunci când înlocuirea nu se poate face cu ajutorul implantului dentar sau spațiul rezultat după pierderea unui dinte nu se poate corecta prin tratament ortodontic, puntea oferă o bună alternativă, datorită corpului de punte care se întinde între dinții rămași, acoperind spațiile edentate (spațiile goale).

În ce situații avem nevoie de o punte dentară și de ce?
Chiar și un singur dinte lipsă este o problemă serioasă. Dinții sunt făcuți să funcționeze împreună, ca un tot unitar în masticație și vorbire. Când pierdem un dinte, dinții din vecinătate se pot înclina sau se pot deplasa în spațiul gol. Dinții din maxilarul opus se pot mișca, de asemenea, în sus sau în jos în spațiu. Acest lucru va afecta mușcătura, punând și mai mult stres pe articulațiile dintre maxilare (ATM), dar și pe dinții rămași, provocând adeseori dureri și leziuni la nivelul acestora. În urma acestor modificări, apar spații greu de curățat, aducând un risc mai mare de apariție a cariilor dentare și a bolilor gingivale. Când lipsesc mai mulți dinți, osul se poate micșora sever, iar când se întâmplă acest lucru, modul în care osul maxilar susține buzele și obraji se schimbă și conferă un aspect îmbătrânit al feței.
Care sunt etapele acestei proceduri?
În mod obișnuit, avem nevoie de două ședințe, una pentru pregătirea dinților și a doua pentru fixarea punții.
- La prima vizită, preparăm dinții de pe ambele părți ale spațiilor edentate (unde avem lipsa dinților) sau, mai exact, dinții care vor susține puntea. În acest moment, se fac reparațiile necesare pentru a ne asigura că puntea se sprijină pe stâlpi dentari sănătoși și / sau ranforsați.
- Urmează prepararea dinților prin șlefuirea porțiunii lor exterioare. Toate manoperele vor avea loc sub anestezie locală, deci fără a simți durere. Pentru a îndepărta orice anxietate legată de intervenția medicală, clinica noastră vă oferă și posibilitatea de analgo-sedare în timpul procedurii.
- Odată ce totul este pregătit, vom lua amprentele arcadelor. Acestea sunt trimise la laboratorul dentar.
- Acum urmează partea de „medicina întâlnește arta” a lucrării. Concentrându-se pe funcția biologică și cererea estetică, tehnicianul nostru dentar va crea o piesă unică fiecărui pacient, care se va potrivi confortabil și va fi, de asemenea, în armonie cu zâmbetul său.
- Până când puntea dentară este gata, medicul dentist va fixa o punte temporară pentru a proteja dinții șlefuiți. În acest timp, este posibil să apară o sensibilitate la cald și la rece. De asemenea, este indicat să se evite guma de mestecat și consumul de alimente dure sau lipicioase.
- În următoarea programare (peste circa o săptămână, sau cu câteva zile în plus, în cazurile mai dificile) puntea este gata. Uneori sunt necesare mici ajustări la contactele interdentare sau în mușcătură. Când totul se potrivește perfect și pacientul este mulțumit de rezultat, aceasta se poate cimenta definitiv.
Atunci când cerințele estetice sunt mai mari (cum ar fi în cazul coroanelor și punților aplicate pe dinții frontali) sau când avem planuri de tratament care includ refacerea zâmbetului ori a arcadelor dentare în întregime, este posibil să avem nevoie de o ședință intermediară de ”probă”, în care se vor verifica toate detaliile (formă, culoare, mușcătură, fonetică) și se vor transmite eventualele modificări necesare la laboratorul dentar.

Puntea sprijinită pe implanturi dentare
Implanturile dentare pot fi utilizate pentru a sprijini o punte. Procedura este mai simplă, deoarece nu necesită etapa de șlefuire și pregătire a dinților. Implanturile vor fi echipate la laboratorul de tehnică dentară cu bonturi care imită dinții gata pregătiți, fie că puntea va fi agregată prin înșurubare, fie prin cimentare.
Ce materiale sunt folosite în conceperea punții dentare?
Punțile dentare pot fi realizate din diferite materiale (la fel ca și coroanele), așadar înainte să alegem un anumit tip pentru pacientul nostru, vom trece în discuție prin toate opțiunile. Vom recomanda un tip de punte dentară în defavoarea altuia în funcție de poziția dinților sau implanturilor suport, însă și preferința pacientului va avea un rol important. Localizarea stâlpilor viitoarei noastre lucrări protetice va influența cel mai mult decizia noastră, deoarece forța mușcăturii variază cu poziția pe arcadă, dar și provocările estetice cu care ne confruntăm sunt diferite în funcție de aceasta. Prin urmare, în clinica noastră veți avea posibilitatea să alegeți între următoarele variante:
– Puntea din ceramică pe suport metalic (puntea metalo-ceramică)
– Puntea din ceramică pe suport din zirconiu (puntea din zirconiu)
Îngrijirea punților dentare
O punte dentară trebuie trebuie să fie utilizată în mod corespunzător, dar și curățată și îngrijită temeinic pentru a-i asigura longevitatea pe arcada dentară. Dacă igiena locală nu este asigurată, dinții pe care se ancorează puntea pot dezvolta în continuare carii, iar gingia din jur se poate inflama.
Pentru a preveni cariile sau deteriorarea punții dentare vă recomandăm:
- Spălați-vă dinții de cel puțin două ori pe zi(dimineața și seara) și curățați-vă între dinți cu ață dentară și / sau cu un duș bucal în fiecare zi.
- Sub corpul de punte se acumulează bacterii, acestea trebuie îndepărtate prin igiena zilnică (cu superfloss sau duș bucal), pentru a evita mirosul și gustul neplăcut, dar și pentru a preveni inflamația gingiei.
- Utilizați produsele de îngrijire orală recomandate de medicii noștri pentru a vă asigura că respectă standardele de siguranță și eficacitate, potrivite în cazul dumneavoastră.
- Ca și cu dinții naturali, este indicat să evitați alimentele extrem de tari, să mestecați gheață sau alte obiecte dure, cum ar fi creioanele sau sâmburii de fructe.
- Nu uitați să vă programați la clinica noastră pentru controalele regulate și igienizarea profesională a dinților.
- controalele regulate și igienizarea profesională a dinților.
DIAGNOSTIC
PROFILAXIE
ESTETICĂ DENTARĂ
PROTETICĂ DENTARĂ
CHIRURGIE ORALĂ
PARODONTOLOGIE
Dacă aveți întrebări sau doriți o programare, nu ezitați să ne contactați!
Dacă aveți întrebări sau doriți o programare, nu ezitați să ne contactați!
CINE SUNTEM NOI

Dr. Molnár Lehel Ferenc
Medic Dentist

Dr. Alexandra Cristina Rus
Medic Dentist

Dr. Molnár Szabolcs Mihály
Medic Dentist

Dr. Huber Gergely
Medic ortodont
Contact
Dacă aveți întrebări sau doriți o programare, nu ezitați să ne contactați!
Molnar Dental
Várkerület 43
H-9400 Sopron
Ungaria
Telefon
+43 (676) 699 77 35
+36 (30) 146 9080
info@molnardental.com
LINKS
ORAR
Lu: | 8:30-18:30 |
Ma: | 8:30-18:30 |
Mi: | 8:30-18:30 |
Jo: | 8:30-18:30 |
Vi: | 8:30-18:30 |
S: | 8:30-18:30 |
D: | închis |
Vizita cu programare prealabilă.
CONTACT
Adresa: Várkerület 43
9400 Sopron, Ungaria
+43 (676) 699 77 35
+36 (30) 146 9080