Fațete dentare
Fațetele dentare sunt, în majoritatea cazurilor, soluția de elecție pentru corecția zâmbetului sau accentuarea zâmbetului. Acestea pot fi descrise ca învelișuri subțiri ce aderă la suprafața frontală (vizibilă în zâmbet) a dinților, astfel încât scopul lor principal este de a ascunde și / sau corecta imperfecțiunile.
Când vorbim despre estetica dentară și accentuarea sau corectarea zâmbetului cu pacienții noștri, trebuie să ne asigurăm că fiecare mic detaliu este luat în considerare, fiecare intervenție executată cu precizie și explicată în mod clar în prealabil. Acest lucru este important, deoarece prin abordarea noastră medicală, dorim să le redăm pacienților noștri bucuria de a zâmbi cu încredere.
Fațetele dentare se utilizează pentru a corecta diferite probleme dentare, cum ar fi:
- dinții care prezintă pete sau au o nuanță inestetică ce nu poate fi corectată prin igienizarea profesională a dinților sau prin albire dentară (Bleaching);
- dinții strâmbi sau răsuciți, deformați (fie în lungime, fie în lățime), ciobiti, fracturați sau uzați;
- o diastemă mare (un spațiu prea mare între cei doi incisivi centrali) sau spații neuniforme între dinții vizibili în zâmbet.
- diastemă mare (un spațiu prea mare între cei doi incisivi centrali) sau spații neuniforme între dinții vizibili în zâmbet.
Există o serie de probleme dentare care pot fi corectate cu ușurință prin fațetare; cu toate acestea, este important de menționat că nu putem aplica fațete la orice pacient. O igienă dentară adecvată este obligatorie pentru succesul general al tratamentului. Utilizarea zilnică a aței dentare și / sau a unui duș bucal va asigura că nu vor exista deteriorări sau deteriorări de-a lungul marginilor.
Pentru a evita detașarea fațetelor, avem nevoie de o legătură puternică între dinte și porțelan. Putem obține acest lucru, dacă preparația se întinde numai (sau cel puțin predominant) în stratul exterior al dintelui (smalțul dentar). Așadar, dacă dinții dvs. naturali au multe obturații (plombe) vechi, carii, tratamente radiculare sau alte reconstrucții mari care ar prezenta un risc dacă nu sunt îndepărtate sau corectate, este posibil să vă sugerăm mai degrabă coroanele dentare. Acest lucru se datorează faptului că preparația s-ar extinde la straturile interne ale dintelui și legătura cu porțelanul ar deveni mai slabă. Astfel, apare nevoia unui alt tip de tehnică de cimentare. Mai mult, corectarea mai multor probleme simultan sau ascunderea unor defecte mai mari ar putea fi mai ușoară cu o coroană dentară sau o punte dentară.
Pacienții care suferă de bruxism (scrâșnesc dinții) nu sunt întotdeauna cei mai buni candidați pentru fațetare, deoarece ceramica poate să se ciobească sau să se spargă în urma acestuia. În acest caz, se recomandă o gutieră de noapte înainte de orice.
Din ce materiale se realizează fațetele dentare?
Există două tipuri de fațete pe care le putem aplica fie direct (în cabinetul stomatologic), fie indirect (cu ajutorul unui laborator dentar) pe suprafața dintelui:
- Fațeta din ceramică (sau porțelan) – minim invazivă sau non-invazivă (metodă indirectă)
- Fațeta din compozit (metodă directă)
Fiecare are propriile sale indicații și avantaje, astfel încât înainte de a alege una sau alta, echipa noastră va analiza particularitățile cazului dvs. Fiecare detaliu despre procedura recomandată va fi discutat în timpul primei dvs. vizite, înainte să înceapă orice preparație. Considerăm acest pas extrem de important pentru succesul terapeutic, deoarece ne dorim ca pacientul nostru să înțeleagă întregul proces de lucru, dar și să aibă o viziune realistă asupra rezultatelor.
Iată ce trebuie să știți despre fațetele din ceramică:
- Sunt puternice și de lungă durată.
- Sunt frecvent utilizate în estetica dentară.
- Suprafața lor are un aspect natural, care nu se pătează și nu își schimbă culoarea în timp.
- Pregătirea dinților este mai conservativă în comparație cu cea pentru o coroană; adică se îndepărtează mai puțin țesut dentar. Acesta este motivul pentru care sunt considerate o soluție estetică minim invazivă.
- În unele cazuri, pacienții pot opta pentru fațetele no-prep (sau Ceramic Lumineers), care, așa cum spune și numele lor, nu necesită preparație. Adică smalțul dinților nu va fi îndepărtat înainte de aplicarea unui Lumineer. Acestea sunt o soluție estetică non-nvazivă.
- fațetele no-prep (sau Ceramic Lumineers), care, așa cum spune și numele lor, nu necesită preparație. Adică smalțul dinților nu va fi îndepărtat înainte de aplicarea unui Lumineer. Acestea sunt o soluție estetică non-invazivă.
Care sunt pașii principali pentru plasarea fațetelor din ceramică?
- Fixați o programare în clinica Molnar Dental pentru o consultație și menționați că doriți să discutăm despre corectarea sau accentuarea zâmbetului.
- La prima vizită, echipa noastră va face o analiză amănunțită a cazului dvs. și va efectua o examinare clinică. Vom începe prin a face câteva fotografii care vor ajuta la documentarea și planificarea fazelor tratamentului. Vom lua măsurători ale feței, vom înregistra mușcătura, mișcările mandibulare și vom lua amprentele arcadelor. Se va alege o culoare potrivită pentru zâmbetul dvs., adică nuanța se va potrivi cu dinții naturali, cu nuanța pielii, a gingiilor și a buzelor.
- Procedura, materialele și întrebările dvs. despre intervenție sunt clarificate în această ședință. Dorințele pacienților noștri sunt extrem de importante pentru noi, astfel încât așteptările dumneavoastră sunt, desigur, un aspect cheie atunci când alcătuim planul de tratament.
- Datele colectate sunt trimise laboratorului dentar pentru studiu și începerea lucrărilor.
- Tehnicianul dentar va pregăti un wax-up al fațetelor, urmând instrucțiunile noastre privind dimensiunea și forma. Un wax-up este un model de ceară al viitoarelor piese protetice, care servește drept ghid pentru ca preparația sa fie minim invazivă, dar în acelați timp ne va ajuta să vizualizăm (și uneori să ajustăm) rezultatele tratamentului. În timpul acestei vizite, veți putea vedea cum vor arăta fațetele în zâmbetul dvs., deoarece vom confecționa copii din acrilat ale fiecărei fațete pe dinți (această machetă se numește mock-up). Ajustările necesare sunt notate și trimise la laborator.
- Când avem design-ul final, putem prepara dinții sub anestezie locală. Desigur, în cazul în care am optat pentru no-prep Lumineers, acest pas este modificat, adică nu se îndepărează smalț dentar, însă vom lua unele măsuri pentru a asigura că amprenta arcadelor este perfect clară.
- După preparații, vom lua amprentele și vom trimite toate datele necesare la laborator.
- În aproximativ o săptămână fațetele sunt gata și pot fi încercate. În această sesiune vom observa toate aspectele pe care am vrut să le corectăm, precum și modul în care piesele se integrează pe arcadă. Fonetica, estetica, punctele de contact și relațiile în mușcătură sunt toate verificate. Uneori sunt necesare mici ajustări.
- Dacă pacientul este mulțumit de rezultat și totul se potrivește perfect, atunci putem continua să cimentăm fațetele pe dinți. Pentru cimentarea fațetelor există un tip special de cimentare care necesită precizie și atenție sporită, precum și materiale de înaltă calitate, pentru a ne asigura că adeziunea este de durată.
Fațetele din compozit
O fațetă din compozit este realizată din material de obturație (material de plombă), sculptat de medicul dentist, direct pe suprafața dentară, astfel încât să acopere partea frontală a dintelui (partea care este vizibilă în zâmbet). Unele anomalii dentare pot fi corectate cu această metodă, procesul este relativ rapid și vă poate accentua zâmbetul în mod semnificativ.
Uneori folosim acest tip de fațetă ca soluție temporară în cazurile în care corectăm relațiile dintre arcade (intermaxilare), deoarece sunt ușor de reparat dacă se deteriorează. Acest lucru ajută, de asemenea, la vizualizarea rezultatelor pentru planul de tratament permanent și la prezicerea ajustărilor necesare. Când pacientul s-a obișnuit cu fațetele compozite și mușcătura este stabilă, putem trece la pregătirea dinților pentru fațetele ceramice sau pentru coroane și punți dentare, în funcție de abordarea medicală aleasă.
Fațetele din compozit trebuie lustruite și / sau ajustate periodic. Acest lucru se datorează faptului că materialul nu este la fel de puternic și rezistent la uzură ca porțelanul.
Cum se îngrijesc fațetele dentare?
Fațetele dentare necesită atenție la îngrijire, ușor mai sporită decât față de dinții naturali. Pentru a preveni deteriorarea, detașarea, cariile dentare și alte complicații:
- Spălați-vă dinții cel puțin de două ori pe zi (dimineața și seara) și curățați-vă între dinți cu ață dentară și / sau un duș bucal în fiecare zi.
- Utilizați produsele de îngrijire orală recomandate de medicii noștri pentru a vă asigura că respectă standardele adecvate de siguranță și eficacitate pentru dumneavoastră.
- La fel ca în cazul dinților naturali, este recomandat să evitați alimentele extrem de dure, mestecarea de gheață sau alte obiecte dure, cum ar fi creioanele sau sâmburii de fructe și semințele.
- Pentru a proteja fațetele în timpul somnului, veți purta o gutieră de noapte.
- Asigurați-vă că vă programați pentru controlul periodic și igienizarea profesională a dinților în clinica noastră.
- controlul periodic și igienizarea profesională a dinților în clinica noastră.
DIAGNOSTIC
PROFILAXIE
ESTETICĂ DENTARĂ
PROTETICĂ DENTARĂ
CHIRURGIE ORALĂ
PARODONTOLOGIE
Dacă aveți întrebări sau doriți o programare, nu ezitați să ne contactați!
Dacă aveți întrebări sau doriți o programare, nu ezitați să ne contactați!
CINE SUNTEM NOI
Dr. Molnár Lehel Ferenc
Medic Dentist
Dr. Alexandra Cristina Rus
Medic Dentist
Dr. Molnár Szabolcs Mihály
Medic Dentist
Dr. Huber Gergely
Medic ortodont
Contact
Dacă aveți întrebări sau doriți o programare, nu ezitați să ne contactați!
Molnar Dental
Várkerület 43
H-9400 Sopron
Ungaria
Telefon
+43 (676) 699 77 35
+36 (30) 146 9080
info@molnardental.com
LINKS
ORAR
Lu: | 8:30-18:30 |
Ma: | 8:30-18:30 |
Mi: | 8:30-18:30 |
Jo: | 8:30-18:30 |
Vi: | 8:30-18:30 |
S: | 8:30-18:30 |
D: | închis |
Vizita cu programare prealabilă.
CONTACT
Adresa: Várkerület 43
9400 Sopron, Ungaria
+43 (676) 699 77 35
+36 (30) 146 9080