Tratament endodontic
Tratamentul de canal
Un tratament endodontic (sau tratamentul de canal) este indicat atunci când pulpa dentară se îmbolnăvește sau este afectată de diverse leziuni. Pulpa conține vase de sânge și nervi, prin urmare infecția și/sau inflamația va provoca de obicei dureri extreme. Dacă nu este tratată corespunzător și la timp, infecția se va răspândi în țesurile învecinate, contaminând osul din jurul rădăcinii, uneori determinând chiar pierderea dintelui. În mod contrar, cu cât tratamentul endodontic se face mai devreme, cu atât este mai mare șansa de a păstra dintele pe arcadă.
Endodonția este ramura medicinii dentare care se specializează în acest tip de tratamente.
Ce ar putea cauza infecția sau inflamația pulpei?
- o carie profundă (carie dentară) care a ajuns în vecinătatea pulpei sau chiar a pătruns în camera pulpară;
- o fractură sau fisură dentară care a penetrat camera pulpară;
- diverși factori traumatici precum: raport traumatic între arcade în mușcătură (trauma ocluzală), bruxism sever (scrâșnirea dinților), tratamente ortodontice agresive sau alte leziuni grave ale dintelui;
- boala parodontală avansată (pop. ”paradontoza”);
- eroziune profundă prin anumiţi agenţi chimici.
Acești factori vor crea o cale de acces în pulpă pentru bacterii, determinând începerea procesului inflamator de răspuns. Deoarece dinții sunt organe cu țesut dur, pulpa nu are loc să se extindă, așa că în jurul nervului are loc o presiune mare. Aceasta este considerată cauza principală a durerii extreme asociate în mod clasic cu problemele dentare.
Fără un tratament adecvat al canalului radicular, infecția se va răspândi cel mai probabil la țesuturile din jur și chiar la osul alveolar, așadar afectarea acestei zone îi va slăbi susținerea pe arcadă. Aceasta înseamnă că se poate ajunge uneori chiar până la pierderea dintelui. De aici apare necesitatea înlocuirii sale fie cu o punte dentară, fie cu un implant dentar. Mai departe, dacă defectul osos care ramane dupa extracția dentară este prea mare, atunci va fi indicată augmentarea osoasă înainte de implantare.
Medicii dentiști spun, totuși, că „cel mai bun implant este un dinte natural”, așadar un tratament de canal efectuat corect va însemna salvarea dintelui de la extracție.
Iată câteva dintre principalele avantaje ale acestei proceduri:
- infecția este oprită și bacteriile sunt eliminate din fluxul sanguin;
- durerea va fi atenuată sau chiar eliminată după procedură, uneori aproape imediat;
- pastrarea dintelui ajută la menținerea arhitecturii naturale osoase și prin urmare, la păstrarea sprijinului natural al țesuturilor moi ale feței;
- costul unui tratament de canal este mai accesibil decât cel al unei punți dentare sau al unui implant dentar.
- punți dentare sau al unui implant dentar.
În unele cazuri, când afecțiunea pulpară a avut o evoluție îndelungată sau dintele a suferit de necroză, este posibil să nu apară dureri severe. Acest lucru nu înseamnă însă, că este exclusă nevoia de tratament sau că șansa de complicații este redusă.
Amânarea tratamentului de canal din cauza anxietății asociate acestei procedurii va complica (paradoxal) rezultatul acesteia și, în unele cazuri, o inflamație agravată poate chiar modifica efectul anestezicelor locale.
Dacă aveți dureri dentare sau aveți carii sau plombe mari defecte sau sensibile, nu ezitați să fixați o programare cât mai curând posibil!
Cea mai bună modalitate de a preveni toate aceste probleme este de a practica o bună igienă orală și de a programa controale dentare regulate.
Ce se întâmplă în timpul unui tratament endodontic?
- Zona este ”amorțită” prin anestezie locală.
- Pentru a-l izola de restul cavității orale, vom așeza o folie cauciucată flexibilă în jurul dintelui afectat. Această folie împiedică saliva să contamineze zona de lucru și se numește sistem de digă.
- Accesul în cavitatea pulpară se obține prin realizarea unei deschideri cu frezele dentare.
- Se îndepartează întregul conținut al cavității pulpare și al canalelor radiculare, folosind instrumente special concepute și un endomotor. Un endomotor este un aparat calibrat pentru a activa instrumentarul pe care îl folosim la modelarea canalelor până la capătul rădăcinii.
- Între curățare și modelare cu instrumentele endodontice, se folosesc agenți de dezinfecție lichizi specifici pentru a spăla dentina infectată.
- În cazurile cu infecție severă, obturația (plomba) canalului radicular se poate temporiza. În schimb, un medicament pe bază de calciu va fi plasat în interiorul dintelui timp de câteva zile pentru a trata infecția. Dacă aceasta a ajuns dincolo de capătul rădăcinii și a format un granulom sau chiar un chist în interiorul osului, se vor prescrie și antibiotice orale.
- Când infecția este eradicată, canalele radiculare sunt umplute cu un ciment de sigilare și etanșate cu conuri dintr-un material asemănător cauciucului.
- Structura dintelui este refăcută fie cu o reconstrucție dentară (cu sau fără pivoți radiculari), o obturație estetică sau se poate acoperi cu o coroană dentară, în funcție de gradul de distrugere.
- În primele zile după tratamentul de canal, s-ar putea să simțiți un disconfort local sau chiar durere ușoară. Medicamentele antiinflamatoare simple (fără prescripție medicală) vor contracara aceste simptome.
- Urmați instrucțiunile medicului cu privire la medicamente și igienă dentară și comunicați-i dacă aveți orice fel de simptome.
După tratamentul de canal
Un dinte poate rezista mulți ani în cavitatea orală, chiar dacă a fost tratat endodontic. La fel ca orice alt dinte, acesta poate să se carieze sau să se deterioreze, iar gingia acoperitoare poate fi afectată în continuare de inflamație sau de parodontită (”paradontoză”). Riscul de a detecta eventualele afecțiuni prea târziu este mai mare, deoarece durerea care semnalează de obicei o problemă este eliminată odată ce nervul este îndepărtat. Așadar, chiar și un lucru simplu ca și amânarea igienizării profesionale periodice a dinților ar putea agrava în mod semnificativ orice problemă dentară.
Un tratament endodontic corect și restaurarea adecvată a dintelui, împreună cu o bună igienă orală și examinările clinice periodice efectuate de către medicul dentist sunt toate implicate în egală măsură în rezultatul de succes acestei proceduri.
DIAGNOSTIC
PROFILAXIE
ESTETICĂ DENTARĂ
PROTETICĂ DENTARĂ
CHIRURGIE ORALĂ
PARODONTOLOGIE
Dacă aveți întrebări sau doriți o programare, nu ezitați să ne contactați!
Dacă aveți întrebări sau doriți o programare, nu ezitați să ne contactați!
CINE SUNTEM NOI
Dr. Molnár Lehel Ferenc
Medic Dentist
Dr. Alexandra Cristina Rus
Medic Dentist
Dr. Molnár Szabolcs Mihály
Medic Dentist
Dr. Huber Gergely
Medic ortodont
Contact
Dacă aveți întrebări sau doriți o programare, nu ezitați să ne contactați!
Molnar Dental
Várkerület 43
H-9400 Sopron
Ungaria
Telefon
+43 (676) 699 77 35
+36 (30) 146 9080
info@molnardental.com
LINKS
ORAR
Lu: | 8:30-18:30 |
Ma: | 8:30-18:30 |
Mi: | 8:30-18:30 |
Jo: | 8:30-18:30 |
Vi: | 8:30-18:30 |
S: | 8:30-18:30 |
D: | închis |
Vizita cu programare prealabilă.
CONTACT
Adresa: Várkerület 43
9400 Sopron, Ungaria
+43 (676) 699 77 35
+36 (30) 146 9080